Grunnskole for voksne

Å kunne lese og å kunne skrive er to av de fem grunnleggende ferdighetene. Jo nærmere man kommer videregående opplæring, jo større krav stilles til hva slags tekster man skal lese, og hva slags tekster man kan skrive. For å kunne skrive i ulike sjangere må man først vite hva som kjennetegner de ulike sjangrene. På denne siden er det samlet en del lenker som kan hjelpe seg å bli bedre kjent med sjangrene og begynne å skrive tekster innen for de samme sjangrene selv.

 

Nedenfor ser du en YouTube-video laget av Stine Brynildsen. I videoen gir hun en grundig forklaring på både gamle og nye sjangere. Hun forteller hva som forventes innenfor sjangerne, hvordan sjangerkrav kan brytes og hvordan sjangere kan kombineres.

Lenker til sider som viser sjangerlære:

 

Norsksidene - Sjangerlære

 

På Norsksidenes sjangersider presenteres mange vanlige sjangere. Her forklarer de kjennetegn for sjangeren, viser eksempeltekster og viser hvordan tekster i de ulike sjangrene er bygd opp.

 

Fagbokforlaget - Intertekst undervisningsfilmer

 

Denne siden inneholder ulike undervisningsfilmer som tilhører læreverket Intertekst. Læreverket er laget for videregående, men kan fint brukes av elever på lavere trinn. Filmene viser tydelig hvordan man kan skrive innenfor ulike sjangere.

 

VOX - sjangerlære

 

Denne siden gir en introduksjon til ulike sjangere og virkemidler som man møter i ulike sjangere. Forklaringene er stort sett korte.

 

Store norske leksikon - Sjanger

 

I SNL forklares begrepet sjanger. Artikkelen forklarer hvilken rolle sjanger har i kommunikasjon. Det blir også gitt en kort innføring i sjanger i litteratur og film.

Copyright Norsksonen © All Rights Reserved.