Om Norsksonen

Om Norsksonen

 

Norsksonen ble startet som blogg i 2009. Grunnen var at jeg som norsklærer savnet et tilbud på nettet som jeg kunne gi elevene mine som gikk på norskkurs på kvelden. Siden jeg ikke fant det tilbudet jeg lette etter, lagde jeg Norsksonen. Etter dette har Norsksonen fulgt meg og utvidet seg gjennom ulike typer norskkurs. Siden jeg i dag underviser på ungdomstrinnet i voksenopplæringen, har bloggen også med seg temaer fra Kunnskapsløftet både i norsk og samfunnsfag. Kunnskapsløftet er læreplanen som gjelder for alle fag i norsk grunnskole og videregående skole.

 

Det finnes mange gode tilbud for nybegynnere i norsk, men jo flinkere man blir til å bruke språket, jo vanskeligere er det å finne god hjelp til å lære mer norsk. Norsksonen ønsker å hjelpe leserne videre når de allerede har lært å lese og skrive på norsk. Ofte er det mye man føler at man ikke kan når man for eksempel skal delta i det norske samfunnet, jobbe i Norge og ha barn i norsk skole. Selv om norsk er mitt morsmål, vet jeg hvordan det er å bruke et annet språk enn morsmålet daglig. Man oppdager hele tiden nye uttrykk, kommentarer om historiske personer og andre må ting som blir hull i forståelsen når man snakker med andre om hverdagslige ting. Norsksonen ønsker å fylle disse hullene, og tar gjerne imot tips fra leserne. Det er dere som lærer språket og er eksperter på hvilke hull i forståelsen som må fylles.

 

Norsksonen er i dag først og fremst bloggen på www.norsksonen.blogspot.com , men har også en egen side på Facebook, denne hjemmesiden og ganske snart et forum der man kan diskutere. Jeg ønsker å utvide Norsksonen slik at den blir et så godt verktøy som mulig for deg som lærer norsk. Jeg håper at du synes at Norsksonen er nyttig hjelp og ønsker deg lykke til mot målet å lære språket, om norsk kultur og det norske samfunnet.

 

Norsksonen

Et verktøy for deg som ønsker å lære mer språk.

 

Det finnes ikke bedre bagasje å bære, enn mye kunnskap.

 

Fra Håvamål

 

 

Ofte stilte spørsmål

 

Hvorfor skriver du ikke mer på engelsk?

 

Jeg vet at mange bruker engelsk som et hjelpespråk for å lære norsk. For mange fungerer dette bra, men jeg har to grunner for ikke å bruke mer engelsk.

 

1) Ikke alle kan engelsk. Hvis jeg bruker engelsk som hjelpespråk blir det kanskje enklere for de som kan engelsk, men det blir også vanskeligere for dem som ikke kan engelsk. Nordmenn liker å bruke engelsk som hjelpespråk når vi skal hjelpe noen å lære norsk, men det gjør oss også litt late og forklaringene på norsk blir dårligere. Jeg ønsker å gi et like godt tilbud til alle. Men dersom du spør meg om å oversette et uttrykk til engelsk eller gi et eksempel på engelsk kan jeg gjøre det.

 

2) Det kan fort bli en uvane å bruke et annet språk som hjelpespråk. Ved å følge regler for engelsk språk kommer man ganske langt når man lærer norsk, men det stopper et sted. Du må lære å tenke norsk for å bli flink til å bruke norsk språk. Mange støtter seg til engelsk for lenge og lærer norsk saktere.

 

Hvorfor skriver du om så mange forskjellige temaer?

 

Jeg skriver om mye forskjellig fordi det å lære et språk ikke bare handler om å lære ord og grammatikk, men også om å lære å forstå en kultur. Språk er kommunikasjon, og det er mye mer enn bare ord.

 

 

© Stenbakken undervisning 2017